Loading...

 

O nas







Serdecznie witamy w oryginalnej restauracji indyjskiej "BOMBAY"

Ogromny subkontynent indyjski wyróżnia się rozmaitością przyrody i kulturowych tradycji. Od wysokich Himalajów na północy, przez zwrotnikowy pas monsunów, aż do tropikalnego południa żyją ludzie różnych ras i kultur. Jeśli uświadomimy sobie różnorodność kulturową wynikającą z wpływu wielu odmiennych religii (hinduizm, buddyzm, islam, chrześcijaństwo, zoroastranizm) to znacznie łatwiej będzie zrozumieć indyjskie tradycje kulinarne. Na kuchnie indyjską wpływały również dzieje polityczne - liczne najazdy obcych ludów (np. Mongołów w XVI w.). Funkcjonujący od tysiącleci podział kastowy także utrwalał odmienne sposoby odżywiania: najważniejsze kasty - Bramin i Kszatriowje nie jedzą mięsa, a ostatnie dwie kasty Waslijowie i Siudrowie spożywają potrawy mięsne. Wiele sposobów przygotowywania warzyw, owoców oraz mięsa składa się na przebogatą ilość potraw kuchni indyjskiej. Na przykład indyjskie tradycyjne pieczywo "chleby" i ryż przygotowuje się aż na 200 sposobów.

Restauracja "BOMBAY" jako jedna z niewielu w Polsce dysponuje specjalnie sprowadzonym z Indii opalanym węglem drzewnym, glinianym piecem "TANDOOR". To pradawne uniwersalne urządzenie służy w kuchni indyjskiej jako "gril" i "piekarnik". Przygotowuje się w nim potrawy mięsne i pieczywo. Hinduskie dania są znakomite do jedzenia w towarzystwie, gdyż tradycyjny posiłek składa się z wielu potraw. Typowe rodzinne menu w Indiach to: stosowane mięsa, drób, ryby, duszone warzywa, soczewica, dużo ryżu i kilka specjalnych domowych "chlebów". Restauracja wyróżniona przez Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta jako "miejsce szczególnie polecane". Wyróżnienie to zostało przyznane tylko najlepszym 20tu restauracjom w Polsce. Jedyna wyróżniona restauracja w Szczecinie przez "Przewodnik Pascala" jako "miejsce o wyjątkowym klimacie". Bardzo serdecznie dziękuję, iż zaszczyciliście Państwo nas swoją obecnością. Wyrażam gorącą nadzieję, że będziemy mieli okazje służyć Państwu również w przyszłości.

Zapraszam!
Anita Agnihotri

 

Wyróżnienia

"Byłam zafascynowana zapachami dobywającymi się z kuchni mojej Mamy i moich ciotek z Pendżabu..."
Anita Agnihotri

"Zapachy i smaki były częścią mojej tradycji, którą przeniosłam do Polski, mojej drugiej ojczyzny."
Anita Agnihotri

 

Galeria

Restauracja „Bombay”
jest nie tylko miejscem doznań smakowych,
ale także źródłem przekazu bogatej kultury,
jej kolorytu oraz tego wszystkiego, co Indie mają do zaoferowania.

 

AKTUALNOŚCI

Nasz Bombay z 1001 nocy

Nasz Bombay z 1001 nocy. Z wizytą w indyjskiej restauracji
Anita Agnihotri we wstępie do menu swojej knajpy napisała: "Byłam zafascynowana zapachami dobywającymi się z kuchni mojej Mamy i moich ciotek z Pendżabu". Warto pójść i skosztować smaków dzieciństwa szczecińskiej Hinduski....

MAHARADŻA BIZNES

Spotkanie biznesowe w orientalnej restauracji, zrobią na Państwa Gościach wyjątkowe wrażenie. Sala "Maharadży" - Wielofunkcyjna sala, idealna do spotkań biznesowych, konferencji oraz przyjęć okolicznościowych.

16 Maj - 2008

Spotkanie w Restauracji Bombay Jego Ekscylencji Ambasadora Indii Pana Chandra Mohan Bhandari z Prezydentem Szczecina Piotrem Krzystkiem.

Gazeta Wyborcza o Restauracji Bombay

"Wnętrze Bombayu (wygląda jak z moich wyobrażeń o indyjskim domu) oszołomiło nas wschodnim przepychem - dywany, bibeloty, dzbany itd. są ustawione niemalże w każdym kącie. Karta zaś olśniła nas - było w niej tyle potraw, które chcieliśmy spróbować, że przez długi czas nie mogliśmy się zdecydować.(...) "

 

Zamów online

 

Kontakt

Adres

RESTAURACJA BOMBAY
Rynek Sienny 4
70-542 Szczecin
Polska

Kontakt

tel: +48 91 433 10 33
e-mail: restauracjabombay@india.pl



Znajdź na mapie


Restauracja Bombay otwarta codziennie od 13:00 do 23:00 (od października: 13:00-22:00)